Zo maak je het spreekuur van een bedrijfsarts effectief

Zo maak je het spreekuur van een bedrijfsarts effectief

Een zieke werknemer zal op spreekuur gaan bij de bedrijfsarts. Tijdens dit spreekuur worden zaken besproken zoals de klachten die de werknemer ervaart, welke therapieën hij daarvoor volgt en hoe zijn rol binnen het bedrijf eruit kan zien. Deze spreekuren dienen wel een doel. Dit zal ook de bedrijfsarts in Deventer beamen. Het is niet de bedoeling om zomaar wat bij te kletsen. Maar hoe maak je die gesprekken nu effectief? Hieronder lees je een aantal tips.

Verduidelijk de arbeidsrelatie

Als een werknemer uitvalt vanwege ziekte, is het goed om de arbeidsrelatie verder invulling te geven. Is deze werknemer vaker ziek geweest? Wat was de reden daarvoor? Is er misschien een patroon te ontdekken? Of is het echt de eerste keer en is de werknemer al 30  jaar in trouwe dienst? Op basis van deze gegevens kan een gericht behandelplan worden opgesteld.

Wat verwacht je van de bedrijfsarts?

Maak als werkgever duidelijk wat je van de bedrijfsarts verwacht. Een werknemer mag tijdens zo een gesprek aan de bedrijfsarts vragen wat diens rol in zijn ziektetraject zal worden. Maar ook als werkgever heb je hier een belang bij. Wil jij dat behandeltrajecten op een specifieke manier worden ingericht? Of wil je misschien dat een bepaald doel zo efficiënt mogelijk wordt bereikt? Overleg dit met de bedrijfsarts en zorg dat dit duidelijk (en natuurlijk ook haalbaar) is.

Ruimte voor verzuim- en preventiefspreekuur

Tijdens het verzuimspreekuur kunnen werknemers terecht voor het bespreken van hun klachten en een mogelijk behandelplan. Maar daarnaast is het preventieve spreekuur vrijwel net zo belangrijk. Hier kunnen namelijk werknemers terecht die vrezen voor klachten of het verergeren daarvan als gevolg van het werk. Bijvoorbeeld werknemers die vrezen overspannen te raken vanwege de toenemende of langdurige werkdruk. Juist deze werknemers kunnen misschien vroegtijdig op het juiste spoor worden gezet door de bedrijfsarts waardoor er in het geheel geen verzuim ontstaat. Spoor daarom ook het preventieve spreekuur aan en zorg dat werknemers zich vrij voelen hier ook gebruik van te maken.

Redactie
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel