De ins-en-outs van profielwalsen

De ins-en-outs van profielwalsen

Speciale patronen aanbrengen in bepaalde materialen? Dan is de oplossing daarvoor de profielwalsen. Dit is een speciaal soort type wals en noemt men ook wel profielbuigmachine. De profielwals wordt wel eens verward met plaatwalsen. Het verschil is dat plaatwalsen zorgen voor vlak metaal, terwijl profielwalsen door middel van persen zorgen voor unieke patronen. Er zijn zowel elektrische als handmatige profielwalsen te vinden op de markt.

 

Waarom zijn profielwalsen zo speciaal?

Het zal je verbazen, maar profielwalsen zijn ontzettend belangrijk voor zowel particulieren als bedrijven. Met een profielwals kun je namelijk heel mooie unieke patronen creëren in diverse soorten metaal. Dit wordt geleid tussen twee walsen. Het gemaakte profiel zijn op diverse mogelijke manieren te gebruiken. Je zult het niet snel bedenken, maar met profielwalsen kun je onder andere buizen, kokers en hoeklijnen bewerken. Dat is de reden waarom je het vaak ziet terugkomen bij bedrijven. Zowel de elektrische als handmatige profielwals is ontzettend snel en effectief. Het goed leren omgaan met de wals duurt wel een tijdje, maar dat is het proces zeker waard.

 

Profielwalsen handmatig of machinaal gebruiken?

Heb je een handmatige profielwals tot je beschikking dan bedien je deze door een hendel. Door de hendel te gebruiken draai je speciale rollen om een patroon in het materiaal te krijgen. Een elektrische profielwals doet dit automatisch. Door één druk op de knop druk je snel een patroon in het materiaal. Materialen waar je patronen in kunt drukken zijn koper, staal, aluminum en metaal.

 

Wanneer is het het beste om een handmatige profielwals te gebruiken?

Je vindt een aantal verschillen tussen een elektrische en een handmatige profielwals. De handmatige wals zijn vooral effectief voor de lichtere klusjes. Een groot voordeel is dat een handmatige wals heel makkelijk te bedienen is. Klinkt makkelijk, toch is er wat kennis en kunde voor nodig. Naast dat het bedienen een stuk eenvoudiger is dan bij de elektrische profielwals is de handmatige een stuk compacter. Je kunt het apparaat overal mee naar toe brengen. Heb je een externe klus op locatie dan is dit heel handig. De prijs van een handmatige profielwals heb je al voor onder de 200 euro.

 

De elektrische profielwals gebruiken voor de zwaardere klusjes

De handmatige profielwals gebruik je dus vooral voor de lichtere klusjes. De elektrische profielwals is ideaal voor het zwaardere werk en biedt veel mogelijkheden. Ook de elektrische variant is makkelijk te bedienen, alhoewel de prijs van het apparaat wel hoger ligt. Door meer te betalen krijg je een apparaat van kwaliteit met voldoende opties. En dat maakt het profielwalsen een stuk makkelijker en leuker om te doen.

Redactie
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel