Elke teammanager wordt geconfronteerd met verschillende vaardigheden, conflicterende prioriteiten, uiteenlopende persoonlijkheden en toenemende werkdruk. Tegelijkertijd moet je je projecten in goede banen leiden en zorgen dat de gewenste resultaten behaald worden. Teamcoaching kan dan ook een behoorlijke uitdaging zijn. Hoe haal je het beste uit jouw team?
#1. Communiceer dagelijks en doe het goed
Goed functionerende teams communiceren goed en vaak. Ze wisselen ideeën uit, houden gezamenlijke brainstormsessies en vragen elkaar om feedback. Dat wil niet zeggen dat teamleden het altijd met elkaar eens zijn, maar als ze goed blijven communiceren kunnen ze samen hun onenigheden omzetten in een oplossing en als team verder gaan. Als manager is het jouw taak om de toon te zetten op het gebied van communicatie binnen het team. Is het oké om iemand buiten kantooruren te bellen? Wanneer is het acceptabel om je kantoordeur dicht te doen? Hoe vaak moet het team overleggen? Vergeet niet: communicatie draait niet alleen om spreken, maar om luisteren. Neem dus de tijd om naar je teamleden te luisteren en neem hun suggesties mee alvorens je zelf input levert.
#2. Stel een duidelijk doel
Als een team niet begrijpt wat het doel van hun werk is, zal hun aandacht verslappen en hun enthousiasme afnemen. Wees duidelijk over waarom je doet wat je doet – dit is de sleutel tot een gemotiveerd team. Het ‘waarom’ is wat voor duidelijkheid, betekenis en richting zorgt. Stel vast wat het doel van het huidige project is (of wat er uiteindelijk bereikt moet worden) en leg uit welke stappen er genomen moeten worden om dat te bereiken. Zo blijft iedereen gemotiveerd en zorg je dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen.
#3. Focus op sterke punten
Iedereen is anders. We hebben allemaal sterke en zwakke punten. Een goede teamleider legt de focus op de individuele sterke punten van zijn teamleden en stelt zo een team leden van mensen die gezamenlijk over de benodigde vaardigheden beschikken. Zolang iedereen een bijdrage levert, is het niet nodig om te veel stil te staan bij hun zwakke punten.
#4. Doe samen oefeningen
We hebben het hier niet over rekken en strekken maar over teambuilding oefeningen. Je hoeft hier overigens echt niet altijd hele dagen voor uit te trekken. Soms is het beter om te kiezen voor korte, eenvoudige oefeningen van 10 of 15 minuten. Kies oefeningen die aansluiten op de specifieke uitdagingen waarmee je team geconfronteerd wordt. Denk ook na over de frequentie van de oefeningen. Teambuilding oefeningen zijn als fysieke oefeningen: hoe vaker je het doet, des te langduriger het effect. Je kunt niet de Mount Everest beklimmen als je maar twee keer per jaar traint, of wel? Doelstellingen op het gebied van teamwork bereiken betekent maandelijks of misschien zelfs wekelijks teambuilding oefeningen doen.
#5. Neem een pauze
Teambuilding hoeft niet per definitie plaats te vinden terwijl je aan het werk bent. Sterker nog, onderzoeken hebben uitgewezen dat samen pauzes houden kan resulteren in een hogere productiviteit. Daarbij kan het helpen om doelstellingen te revalueren. Neem je team tussen de middag eens mee om ergens een bak koffie te doen, of haal onderweg naar kantoor wat lekkers en haal iedereen bij elkaar voor een gezellig gesprek. Samenkomen in een minder formele setting stimuleert een betere communicatie en versterkt de band tussen teamleden.
#6. Erken en beloon behaalde prestaties
Erkenning zorgt voor tevreden werknemers. En tevreden werknemers doen het beter op de werkvloer. Wil je een blij, sterk team, dan is erkenning van essentieel belang – en dan hebben we het niet alleen over monetaire beloningen. Er zijn nog meer manieren om werknemers te erkennen en te belonen. Denk aan persoonlijke bedankjes, extra vakantiedagen, promoties en bonussen. Een gevoel van voldoening geeft plezier in het werk; iedereen wil graag horen dat ze het goed doen. Daarbij zorgt het erkennen van individuele prestaties ook dat de rest van het team geïnspireerd wordt om hun best te blijven doen.